Hva følger med boligen ved salg ?

Det dukker dessverre stadig opp diskusjoner mellom kjøper og selger, om hva kjøper kunne forvente at var med boligen eller hytta ved overtakelse.

Utgangspunket vil være av alt som er fastmontert, og som var i boligen ved visning, skal følge med, med mindre noe annet klart er sagt på visning eller i salgspapirene. Dette kan bety at kjøper kan kreve å få med det dyre kjøleskapet m.v. Selger må derfor være seg bevis hva som er i boligen, og hva som evt skal være med i salget. Erfaringsmessig er det beste rådet å fjerne det som ikke skal være med, evt klart skrive i salgspapirene at det ikke skal være med. Det er også viktig at man passer på hva som er med på bilder i salgsoppgaven.

Det er nå utarbeidet nye retningslinjer fra 1.1.2012 utarbeidet av bl.a Eiendomsadvokatenes Servicekontor, over hva som skal følgene være med eiendommen ved salg av bolig eller hytte, når annet ikke fremgår av markedsføring eller er avtalt:

 1. Hvitevarer som er i kjøkken medfølger. Løse småapparater medfølger ikke.
 2. Heldekningstepper, uansett festemåte.
 3. Varmekilder, ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner, uansett festemåte, dersom det er i rommet ved visning. Frittstående biopeiser og varmeovner på hjul medfølger likevel ikke.
 4. Tv, radio og musikkanlegg: TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenner (dersom tuneren ikke følger med må dette særskilt angis i salgsoppgaven). Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeordning samt musikkanlegg følger ikke med.
 5. Baderomsinnredning: badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil (inkl speilfliser) og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere, herunder håndklevarmere samt baderomsinnredning med overskap.
 6. Garderobeskap, selv om disse er løse, samt fastmonterte hyller og knagger.
 7. Kjøkkeninnredning medfølger. Dette gjelder også overskap, åpne hyller og eventuell kjøkkenøy.
 8. Markiser, persienner og annen type innvendig og utvendig solavskjerming, gardinoppheng, lamellgardinger og liftgardiner.
 9. Avtrekksvifter av alle slag, og fastmonterte airconditionanlegg.
 10. Sentralstøvsuger medfølger med komplett anlegg, herunder utstyr til denne.
 11. Lyskilder: kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte “spotlights”, oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning. Vegglamper, krokhengte lamper, herunder lysekrone. Prismelamper og lignende følger likevel ikke med.
 12. Boligalarm: i tilfelle det er en avtale med et alarmselskap må kjøper evt tegne egen avtale. 
 13. Søppelkasser og postkasser.
 14. Planter, busker og trær som er plantet på tomten eller i fastmonterte kasser og lignende.
 15. Flaggstang og fastmontert tørkestativ, samt andre faste ute arrangementer som badestamp, lekestue, utepeis og lignende.
 16. Olje-/Parafinfat. Eventuell beholdning av parafin/fyringsolje avregnes direkte mellom partene per overtakelsesdato.
 17. Gassbeholder til gasskomfyr og gasspeis.
 18. Brannstige, branntau, feiestige og lignende der dette er påbudt.
 19. Brannslukningsapparat, brannslange og røykvarsler der dette er påbudt.

Det er hjemmelshavers og brukers plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.


Kontaktpersoner innen FAST EIENDOM OG ENTREPRISERETT